Daktyle

03 marzec 2015.

176
com_content.article
(2 razy zagłosowano, średnia ocena 5.00 na 5)
Daktyle5.00 out of 50 based on 2 voters.


Przez tysiące lat daktyle stanowiły jedno z cenniejszych bogactw Bliskiego Wschodu. Palmy daktylowe najprawdopodobniej pochodzą z okolic Zatoki Perskiej i były uprawiane już trzy tysiące lat p.n.e. W późniejszym okresie rozpowszechniono je w północnej Afryce, a w 1765 roku Hiszpanie sprowadzili je do Kalifornii.

Egipt | W kuchni arabskiej spotkamy daktyle w wielu formach, spożywane na surowo lub dodawane do różnych potraw
Egipt | W kuchni arabskiej spotkamy daktyle w wielu formach, spożywane na surowo lub dodawane do różnych potraw (by tamburix )

Niedojrzałe daktyle mają kolor jasnoczerwony lub jasnożółty, w zależności od odmiany. Zazwyczaj aż do wyschnięcia pozostają one na drzewie.

Palma daktylowa może rodzić owoce nawet przez 30 lat, a samo drzewo żyje do lat 100! Roślina ta dobrze rozwija się przy wysokich temperaturach, suchym powietrzu i w ciepłych promieniach słońca, występuje więc w gorących regionach pustynnych, najczęściej w pobliżu cieków wodnych i oaz. Cechą charakterystyczną palmy daktylowej jest to, że dobrze znosi występujące czasem na pustyni przymrozki.

Największymi producentami daktyli są: Egipt, Arabia Saudyjska, Iran, Pakistan i Algieria.

Świeże daktyle

Niemal na każdym egipskim targu kupić możemy świeże daktyle, czyli te, zerwane prosto z drzewa. Owoce uważa się za jadalne, gdy ich kolor jest żółty lub różowawy. Arabowie rozróżniają kilka etapów dojrzałości daktyla, ale na eksport trafiają zwykle te zupełnie dojrzałe (miękkie i słodkie) i lekko podsuszone.

W kuchni arabskiej spotkamy daktyle w wielu formach, spożywane na surowo lub dodawane do różnych potraw. Wyrabia się z nich także wyśmienite przetwory, np. syropy lub wino.

Egipt | Na każdym egipskim targu kupić możemy świeże i suszone daktyle
Egipt | Na każdym egipskim targu kupić możemy świeże i suszone daktyle (by archer10 )

Suszone daktyle

Sprawność fizyczna

Daktyle są bogatym źródłem cukrów prostych, które, nie wymagając trawienia, są natychmiast wchłaniane przez organizm.

Daktyle to rewelacyjne źródło energii dla osób uprawiających sport – zarówno przed jak i po treningu.

Uzupełniają również niedobory glikogenu w wątrobie i w mięśniach. Ze względu na dużą zawartość potasu spożywaj je po ciężkim wysiłku fizycznym oraz przy intensywnym poceniu się.

Zdrowie

Daktyle są bogatym źródłem naturalnych salicylanów, stosowanych w popularnych środkach przeciwbólowych i przeciwgorączkowych.

W skład tych owoców wchodzą również witaminy: A, C, B1, B2 i PP oraz potas, żelazo, magnez i fosfor.

Odpowiednia ilość antyoksydantów działa wzmacniająco na organizm, przeciwdziałając rozwojowi niektórym chorób. Dzięki zawartości potasu polecane są osobom z nadciśnieniem tętniczym.

Daktyle, za sprawą zawartego w nich błonnika, pomagają uniknąć zaparć oraz obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi.

Egipt | Palma daktylowa
Egipt | Palma daktylowa (by alkanchaglar )

Tabela kaloryczna (w 100g):

  • 282kcal
  • Białko 2.45g
  • Tłuszcz 0.39g
  • Węglowodany 75.03g
  • Błonnik 8g
  • Cholesterol 0mg

Tabela minerałów (w 100g):

  • Wapń, Ca    39mg
  • Żelazo, Fe    1.02mg
  • Magnez, Mg    43mg
  • Fosfor, P    62mg
  • Potas, K    656mg
  • Sód, Na    2mg
  • Cynk, Zn    0.29mg
  • Miedź, Cu    0.206mg
  • Mangan, Mn    0.262mg
  • Selen, Se    3mcg

Dodaj komentarz ...