Egipskie desery i słodycze

22 luty 2017.

237
com_content.article
(0 razy zagłosowano, średnia ocena 0 na 5)
Egipskie desery i słodycze0 out of 50 based on 0 voters.


Podróże to nie tylko odkrywanie nowych miejsc czy zwiedzanie ciekawych zabytków, ale również poznawanie nowych, interesujących smaków tradycyjnej kuchni. Będąc w Egipcie nie sposób oprzeć się pysznym egipskim deserom. Ale uwaga przysmaki te są nie tylko bardzo słodkie, ale również bardzo kaloryczne. Osoby dbające o linię powinny więc kosztować ich z umiarem.

Egipt | Bardzo słodka, miodowo - orzechowa baklawa
Egipt | Bardzo słodka, miodowo - orzechowa baklawa (by archeon )

Ciasta i desery egipskiej kuchni charakteryzują się bardzo dużą słodkością, dla niektórych wręcz mogę okazać się za słodkie i nie do przełknięcia! Wyroby słodzone są głównie cukrem lub syropem cukrowym, często też oblewane miodem czy posypywane cukrem pudrem. Do tego dodać należy sporą ilość suszonych owoców, jak daktyle czy rodzynki, orzechów, a także śmietany kremówki, a w przypadku części deserów, smażenie na głębokim tłuszczu i przepis na bombę kaloryczną gotowy. Jeśli jednak kalorie nie są nam straszne powinniśmy koniecznie spróbować choć kilku z tych wszystkich pyszności.

Eish el-Saraya Fatayer

Pod tą długą nazwą skrywają się naleśniki z ciasta filo. Podaje się je z różnego rodzaju nadzieniem, m.in. z owocami.

Kahk

Są to słodkie, kruche ciasteczka, posypane cukrem. Mogą być w wersji z nadzieniem, zazwyczaj w postaci daktyli czy orzechów włoskich, lub bez nadzienia.

Luqmat al-Qadi

To małe, okrągłe pączki, o chrupiącej skórce i miękkim środku. Zwykle posypane cukrem pudrem lub cynamonem.

Mahallabija

Czyli słodki pudding ryżowy posypany orzeszkami pistacjowymi i cynamonem.

Egipt | Qatayef
Egipt | Qatayef (by Truth 4 all )

Baklawa

Ciasto złożone z wielu warstw ciasta filo, przełożony nadzieniem z orzechów, migdałów i polany syropem na bazie miodu. Ze względu na swoją słodkość baklawa serwowana jest w niewielkich kawałkach. Baklawa jest nie tylko popularna w Egipcie, ale również Turcji czy Grecji.

Roz bil-Laban

Czyli pudding z ugotowanego na mleku ryżu z dodatkiem cukru, wanilii i cynamonu.

Qara’ ‘Asali

To rodzaj pieczonego deseru przyrządzanego z dyni, mleka, masła, mąki i cukru. Podaje się go z bitą śmietaną i pistacjami.

Umm Ali

To słodkie ciasto filo z orzechami, rodzynkami, kremem, posypane cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Najlepiej smakuje maczane w gorącym mleku.

Egipt | Basbousa to deser idealny dla fanów kaszy manny
Egipt | Basbousa to deser idealny dla fanów kaszy manny (by fugzu )

Basbousa

Deser z kaszy manny ze słodkim syropem o kokosowym lub różanym aromacie. Może być podawany sam lub z kremem z bitej śmietany, orzechami czy rodzynkami.

Kunafa

Kunafa czy też konafa to ciasto serowe składające się z warstw cienkiego i kruchego ciasta przekładanego serem nubulsi, oblanego miodem i posypanego z wierzchu orzechami pistacjowymi. Istnieje kilka wersji tego ciasta. W jednej z nich wierzch ciasta składa się z długich nitek makaronowych, w innej ciasto zrobione jest z kaszy manny.

Qatayef

To deser przypominający naleśniki lub pierogi. Nadziany słodkim serem, orzechami lub kremem. Jest to deser tradycyjnie spożywany w czasie Ramadanu. Smaży się je w głębokim tłuszczu i podaje z miodem, cukrem pudrem lub słodkim syropem.

Egipt | Ciasteczka kahk
Egipt | Ciasteczka kahk (by ummtravis )

Fakhfakina

Czyli pyszna sałatka owocowa, składająca się z sezonowych owoców i wielu różnych dodatków jak np. lody czy owocowy koktajl.

Khushaf

Khushaf to rodzaj deseru podawanego w czasie Ramadanu. Są to daktyle oraz inne suszone owoce, a także orzechy, namoczone w wodzie lub soku owocowym.

Feteer

Czyli popularne w Egipcie i Bliskim Wschodzie ciasto. Może być w wersji podstawowej, bez dodatków, podawane z miodem, dżemem czy melasą. Lub też z różnego rodzaju dodatkami jak np. krem, rodzynki i orzechy.

Egipt | Kunafa, czyli egipska wersja sernika
Egipt | Kunafa, czyli egipska wersja sernika (by istelleinad )

Dodaj komentarz ...