Fasola fava

08 lipiec 2016.

208
com_content.article
(3 razy zagłosowano, średnia ocena 5.00 na 5)
Fasola fava5.00 out of 50 based on 3 voters.


Fasola fava, czyli bób jest jednym z najczęściej używanych produktów w kuchni egipskiej. Dodawana jest do zup, sałatek, czy risotto. Przyrządza się ją na tysiące sposobów.

Egipt | Fasola Fava jest bogata w błonnik, witaminy, fosfor i potas
Egipt | Fasola Fava jest bogata w błonnik, witaminy, fosfor i potas (by twohelmetscooking )

Fasola fava – skarb Egiptu

Fava pochodzi z południowo-zachodniej Azji i północnej Afryki. Jest jedną z najstarszych roślin strączkowych; uprawiana już była ponad 5 tysięcy lat temu. Z kraju faraonów powędrowała do starożytnej Grecji i Rzymu.

Fasola Fava znana jest również pod wieloma innymi nazwami, takimi jak: bób, fasola windsor czy fasola gołąb.

W kuchni egipskiej przyrządza się ją na wiele sposobów. Najbardziej pipularnymi potrawami z fasolą fava są: taamija oraz ful medames.

Fasolę fava można mrozić, suszyć, a także marynować. Dzięki temu stała się doskonałym składnikiem nie tylko w sezonie, ale i w środku zimy.

Bób jest niezwykle pożywny i jest ogromnym magazynem wielu składników odżywczych niezbędnych dla organizmu. 

Przykładowo jedna szklanka fasoli fava zawiera: 12,9 g, 20,4 mg kwasów omega 3, 9,2 g błonnika, 0,5 mg witaminy C, 61,2 mg wapnia, 2,5 mg żelaza, 73,1 mg magnezu i 456 mg potasu.

Egipt | Fasola fava jest jednym z najczęściej używanych produktów w kuchni egipskiej
Egipt | Fasola fava jest jednym z najczęściej używanych produktów w kuchni egipskiej (by whitneyinchicago )

Porady

  • Przed zakupem upewnijmy się, że fasola fava nie jest zepsuta. Jeśli ma nieprzyjemny zapach oraz ciemne plamy – nie należy jej kupować.
  • Fasola fava dostępna jest w sprzedaży przez cały rok. Można ją kupić mrożoną, suszoną, a także w marynacie.
  • Młodą fasolę fava można jeść z łupinkami, starszą przed jedzeniem należy obrać ze skórki.
  • Fasola Fava powinna być spożywana w ciągu dwóch dni od ugotowania.

Korzyści płynące z jedzenia fasoli fava

  • Duża ilość potasu zawarta w bobie reguluje pracę serca. Jego niedobór powoduje osłabienie organizmu.
  • Fasola Fava jest też dobrym źródłem fosforu, który odpowiada za wzrost i zdrowe zęby. Fosfor nazywany jest również pierwiastkiem szczęścia.
  • Fasola Fava ma mało kalorii, nie zawiera cholesterolu.
  • Bób jest bogaty w błonnik, który odgrywa niezwykle ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu.
  • Fasola Fava jest bogata w witaminy, które są niezbędne do funkcjonowania organizmu. Odpowiadają za zdrową skórę, paznokcie, a także wzrok i kości.

Egipt | Fasola Fava jest jedną z najstarszych roślin strączkowych
Egipt | Fasola Fava jest jedną z najstarszych roślin strączkowych (by hanska )

Źródło: lifestyle.iloveindia

Dodaj komentarz ...