Ful medames

07 lipiec 2014.

207
com_content.article
(1 raz zagłosowano, średnia ocena 5.00 na 5)
Ful medames5.00 out of 50 based on 1 voters.


Fasola Fava, znana też pod nazwą bób, przyrządzana jest w Egipcie na tysiące sposobów. Jedną z potraw, której jest  podstawowym składnikiem jest ful medames.

Egipt | Fasola Fava
Egipt | Fasola Fava (by tavallai )

Potrawa faraonów

Ful medames jest potrawą tzw. ludzi biednych. Spożywają ją na śniadanie, obiad i kolację. Skosztujemy ją niemal w każdym barze oraz u ulicznych sprzedawców.

Ful znane już było w starożytności. Było to jedno z ulubionych dań Faronów.

Obecnie spożywana jest nie tylko w Egipcie, ale i w Sudanie, Somalii, Arabii Saudyjskiej czy Etiopii.

Do przygotowania ful medames potrzebne nam będą:

  • 0,5 kg lub 2 puszki fasoli fava
  • 3 ząbki drobno posiekanego czosnku
  • Sok z cytryny
  • Kilka łyżek oliwy
  • 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • Zmielony kminek
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania

  1. Fasolę fava wsypujemy do gorącej wody i gotujemy przez około 30 minut. Jeśli fasola była wcześniej suszona, pamiętajmy o namoczeniu jej najpierw w wodzie, będzie ona musiała się też dłużej gotować. Pamiętajmy też, aby nie nalać zbyt dużo wody.
  2. Gdy fasola się ugotuje, obieramy ją ze skórki, rozgniatamy widelcem albo blenderem.
  3. Dodajemy czosnek, sok z cytryny, oliwę, natkę pietruszki, kminek oraz sól i pieprz do smaku.

Ful medames podaje się z chlebem Baladi.

Egipt | Jedną z ulubionych potraw Egipcjan jest ful medames
Egipt | Jedną z ulubionych potraw Egipcjan jest ful medames (by avlxyz )

Źródło: tasteofbeirut.com, alfhana.wordpress.com

Dodaj komentarz ...