Kuchnia egipska

28 kwiecień 2011.

88
com_content.article
(3 razy zagłosowano, średnia ocena 5.00 na 5)
Kuchnia egipska5.00 out of 50 based on 3 voters.


Kraj Słońca, za jaki uznawany jest Egipt, posiada wspaniałą kuchnię, która czerpie smaki i aromaty zarówno z kuchni arabskiej, jak i tureckiej, a ponadto inspiruje się potrawami krajów basenu Morza Śródziemnego. Kulturowe naleciałości kuchni egipskiej powodują, iż jest ona bardzo urozmaicona.

Egipt | Na kairskim bazarze
Egipt | Na kairskim bazarze (by yourdon)

Na stołach Egipcjan mieszają się i łączą smaki kuchni azjatyckiej i północnoafrykańskiej.

Tradycyjna egipska kuchnia w ogóle nie wykorzystuje wieprzowiny, z uwagi na względy religijne. Większość Egipcjan wyznaje bowiem islam, który uznaje wieprzowinę za mięso nieczyste. Dlatego też w Egipcie podaje się dania wyłącznie z drobiu bądź wołowiny, a przede wszystkim z baraniny.

Większość serwowanych w Egipcie potraw stanowi wyborową mieszankę różnych gatunków warzyw, różnych rodzajów mięs i oczywiście aromatycznych przypraw o różnej mocy i działaniu. Ważny składnik wielu egipskich dań stanowią także gęste sosy.

Przyprawy w kuchni egipskiej

Jakie przyprawy dominują w kuchni Egipskiej? Jest ich całe bogactwo, przede wszystkim: goździki, kminek, kolendra, kurkuma, mięta, imbir, pietruszka, sezam i szafran.

Mięso

Kuchnia egipska, mimo że nie stroni od mięsa, jest bardzo zdrowa, gdyż zwykle przygotowuje się je na grillu, a więc – smacznie i beztłuszczowo!

W kuluarach egipskiej kuchni natknąć się możemy na prawdziwą kulinarną ciekawostkę: potrawę z grillowanego, ostro przyprawionego gołębia, nadziewanego pszenicą i ryżem, pełniąca funkcję afrodyzjaku dla zakochanych par. Mięso gołębia to inaczej hamam.

Będąc w Egipcie, szczególnie w miejscowościach nadmorskich, warto spróbować świeżej ryby, przyrządzanej na grillu.

Kuchnia egipska | Na stołach Egipcjan mieszają się różne smaki i aromaty
Kuchnia egipska | Na stołach Egipcjan mieszają się różne smaki i aromaty (by kathrynh)

Egipcjanie przy stole

Niezależnie od regionu, mieszkańcy Egiptu uwielbiają zasiadać wspólnie do stołu. Podczas posiłku zwyczajowo prowadzi się dyskusje o jedzeniu, jego smaku i innych cechach.

Główny posiłek spożywany jest pomiędzy godziną 14:00 a 17:00. Uczta obiadowa rozpoczyna się od podania przekąsek, czyli egipskiego mezze, wśród których dominują marynowane warzywa z zimnymi sosami.

Kolejną potrawą są oczywiście zupy. W kuchni egipskiej istnieje niewielki wybór zup, wśród których należy wymienić: mięsną (lahma), warzywną (chudar) i zupę rybną (samak). Daniem głównym są mięsa: kurczaka, wołowe bądź też baranina. Mięsa, głównie grillowane, podaje się z warzywami i chlebem.

Bób i fasola

Warto wspomnieć, iż bardzo ważnymi składnikami egipskiej kuchni są bób i fasola, które egipscy kucharze przygotowują na przeróżne sposoby. Bób i fasola są do tego stopnia lubiane przez mieszkańców Egiptu, iż jada się je nawet na śniadanie. Wówczas gotowane ziarna miksuje się z cebulą, pomidorami, przyprawami i podaje z jajkiem. Będąc w jednym z Egipskich miast ten tradycyjny przysmak można kupić w formie kanapek bądź też w postaci smażonych kulek (ta'amija lub falafel). Prosto od handlarzy można kupić duszone ziarna fasoli.

Pieczywo

Dodawany do większości egipskich potraw chleb, czyli aysz, to placek, który w dużej mierze przypomina znane nam  podpłomyki. Jest on stosunkowo cienki i pusty w środku. Wielu Egipcjan używa go do nakładania jedzenia.

Egipt | Aromatyczna herbata uznawana jest tu za napój narodowy
Egipt | Aromatyczna herbata uznawana jest tu za napój narodowy (by imosaad)

Egipskie kanapki

Kanapki egipskie w niczym nie przypominają tych, znanych w Polsce. Są to pożywne chlebki wypełnione fasolą, warzywami i sosem sezamowym lub samym mięsem.

A może molochija?

Tradycyjnym daniem egipskim są wspominane już zupy, choć turyści nieco sceptycznie podchodzą do zupy z liści molochija, które są zielone i nieco śluzowate. Molochija jest warzywem przypominającym szpinak.

Owoce na deser

Po spożyciu dania głównego uczta Egipcjan przechodzi do znacznie lżejszych potraw, przede wszystkim owoców i słodkości. Owoce są pyszne i bardzo soczyste, można je jeść praktycznie przez cały rok, jednakże w okresie zimowym zdecydowanie najlepsze są banany, daktyle, pomarańcze i granaty. Z kolei sezon letni sprzyja spożywaniu melonów, brzoskwiń, śliwek i winogron. Warto spróbować orientalnych m.in. słodkich różowych pomarańczy (burtu'aan bedammoh).

Egipskie desery są bardzo słodkie i nie każdemu przypadną do gustu. Znanym deserem z Egiptu jest baklawa, czyli rodzaj strudla z orzechami i miodem.

Egipt | Egipskie owoce są pyszne i bardzo soczyste
Egipt | Egipskie owoce są pyszne i bardzo soczyste (by Michael Cavén)

Egipska herbata i kawa

W Egipcie zawsze, wszędzie i do każdego posiłku pija się herbatę, czyli shay. Jest ona uznawana za napój narodowy.

Liście herbaty gotuje się w czajniczku i obficie słodzi. Taki napar podaje się sam lub z dodatkiem mleka. Na upał najlepsza jest zaś herbatka miętowa, podawana na zimno.

Innym napojem Egipcjan jest również kawa (qahwa), która tradycyjnie powinna być mocna i bardzo słodka, jest ona parzona z dużą ilością cukru i tygielku i rozlewana do niewielkich rozmiarów filiżanek.

Czy w egipskiej kuchni znajdziemy alkohol?

W kuchni egipskiej nie używa się alkoholu, z uwagi na religię – islam, w której spożywanie procentowych trunków jest zabronione.

Dodaj komentarz ...