Sezam w kuchni egipskiej

28 październik 2015.

243
com_content.article
(0 razy zagłosowano, średnia ocena 0 na 5)
Sezam w kuchni egipskiej0 out of 50 based on 0 voters.


Te bogate w witaminy i wartości odżywcze nasiona oleiste znajdują szerokie zastosowanie zarówno w kuchni jak i kosmetyce. Z sezamu tłoczy się m.in. olej sezamowy, wykorzystuje się je do produkcji słodkich przysmaków jak chociażby chałwa, różnego rodzaju past, posypek czy panierek. Sezam jest bardzo popularny zwłaszcza w kuchni bliskowschodniej oraz azjatyckiej. Oto kilka potraw egipskiej kuchni z wykorzystaniem sezamu.

Egipt | Sezam to dobre źródło białka oraz kwasów jednonienasyconych
Egipt | Sezam to dobre źródło białka oraz kwasów jednonienasyconych (by gudlyf )

Tahini

Tahini to pasta przyrządzana z prażonych ziaren sezamu, czyli po prostu masło sezamowe. Tahini ma szerokie zastosowanie w kuchni arabskiej. Może być podawana zarówno solo z chlebem, czy warzywami, lub też stanowić dodatek do wielu sosów i potraw takich jak hummus czy baba ganoush.

Masło sezamowe można bez problemu przyrządzić w domu. W tym celu należy przygotować szklankę sezamu oraz oliwę.

Na suchej patelni uprażyć sezam na złoty kolor, a następnie przesypać go do pojemnika i miksować blenderem, tak długo aż uzyskamy gładką masę. Jeśli mimo długiego miksowania sezam wciąż jest zbyt suchy można dodać odrobinę oliwy (2-4 łyżki).

Baba ganoush

Jest to bardzo popularna potrawa kuchni bliskowschodniej o konsystencji gęstego sosu czy też dipu, przyrządzana z grillowanych bakłażanów i pasty tahini z dodatkiem oliwy, soku z cytryny, czosnku i przypraw. Najczęściej podawana jest na zimno z chlebem pita, warzywami lub grillowanym mięsem, ale może stanowić także samodzielne danie.

Aby przygotować to danie wystarczy całe bakłażany (2-4 sztuki) piec w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez oko 45 minut. Po wyjęciu i przestudzeniu przekroić na pół i wydrążyć miąższ. W misce zmiksować miąższ z bakłażanów z dodatkiem soku z połowy cytryny, odrobiną soli, łyżką oliwy, ząbkiem czosnku oraz 2 łyżkami pasty tahini. Gotową pastę wstawić do lodówki.

Egipt | Tahini to inaczej masło sezamowe
Egipt | Tahini to inaczej masło sezamowe (by stone-soup )

Humus

Humus to pasta przyrządzana na bazie gotowanej i utartej ciecierzycy z dodatkiem tahini, oliwy i przypraw. Podawana na zimno jest doskonałym dodatkiem do chleba, warzyw oraz falafeli.

Humus można bez problemu przygotować w domu. Potrzebne do tego będą puszka ciecierzycy, 2-3 łyżki sezamu, ząbek czosnku, sok wyciśnięty z połówki cytryny oraz przyprawy : sól, pieprz, kumin i pietruszka.

Przygotowanie humusu najlepiej zacząć od podprażenia na suchej patelni sezamu, by się lekko zarumienił. Kiedy sezam ostygnie należy zmiksować go blenderem wraz z pozostałymi składnikami na gładką masę. Na koniec wystarczy doprawić solą i pieprzem do smaku i schłodzić w lodówce przed podaniem.

Chałwa

Wyrób cukierniczy stary jak świat! Istnieje wiele odmian chałwy różniących się od siebie konsystencją oraz rodzajem nasion użytych przy produkcji – może to być słonecznik, orzechy, mak czy też sezam. Stałym składnikiem chałwy jest natomiast karmel. Aby wzbogacić i urozmaicić smak chałwy dodaje się do niej różnego rodzaju dodatki takie jak pistacje, bakalie, kakao, aromaty i przyprawy. Wszystkie te odmiany smakowe łączy wspólny fakt – są niewyobrażalnie słodkie i smaczne!

Choć gotową chałwę bez problemu można kupić w sklepach i marketach, najlepiej smakuje przygotowana własnoręcznie w domu. Potrzebne do tego będzie 300g sezamu, kilka łyżek płynnego miodu (4-5), 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego, łyżka cukru oraz ulubione dodatki orzechy, bakalie czy też kakao.

Sezam należy uprażyć na złoty kolor na suchej patelni a następnie zmiksować za pomocą blendera lub młynka do kawy na proszek. Zmiksowany sezam przesypać do pojemnika, dodać miód i rozpuszczony w odrobinie wody cukier. Całość dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolita, gładka masa. Na koniec wystarczy dodać ulubione bakalie, wymieszać raz jeszcze i wstawić do lodówki na kilka godzin, aby masa dobrze stężała.

Egipt | Hummus to pasat przyrządzana z cieciorki z dodatkiem tahini i przypraw
Egipt | Hummus to pasat przyrządzana z cieciorki z dodatkiem tahini i przypraw (by whitneyinchicago )

Wartości odżywcze sezamu w 100 g ziarenek

  • Kalorie - 656 kcal
  • Białko - 23 g
  • Węglowodany - 2,1 g
  • Tłuszcz (ogółem) - 60 g
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 18 g
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 21 g
  • Błonnik - 6 g

Zawartość minerałów i witamin na 100 g sezamu

Minerały:

  • Potas - 387 mg
  • Wapń - 114 mg
  • Fosfor - 775 mg
  • Magnez - 377 mg
  • Żelazo - 5 mg
  • Cynk - 2 mg
  • Sód - 13 mg

Witaminy:

  • A - 2 μg
  • E - 2 mg
  • Niacyna - 7 mg
  • Folacyna - 97 μg
  • Beta - karoten - 12 μg

Egipt | Baba ganoush to doskonały dodatek do chleba, warzyw i mięsa z grilla
Egipt | Baba ganoush to doskonały dodatek do chleba, warzyw i mięsa z grilla (by breville )

Dodaj komentarz ...