Zioła i przyprawy w Egipcie

09 czerwiec 2015.

209
com_content.article
(0 razy zagłosowano, średnia ocena 0 na 5)
Zioła i przyprawy w Egipcie0 out of 50 based on 0 voters.


Bardzo ważną rolę w kuchni egipskiej odgrywają zioła i przyprawy. Część z nich ma swoje zastosowanie nie tylko w potrawach, ale i w lecznictwie. Do najczęściej używanych ziół i przypraw należą:

Egipt | Kminek
Egipt | Kminek (by jackson3 )

Szafran

Mówi się, że szafran jest cenniejszy niż złoto. Używano go już w roku 3000 p.n.e jako lek na schorzenia oczu. Stosowany był jedynie przez faraonów i kapłanów.

Szafran występuje w dwóch formach: jako proszek lub cienkie nitki. Charakteryzuje się silnym aromatem, ostrym i lekko gorzkawym smakiem oraz jaskrawo-pomarańczowym kolorem. Pamiętajmy, że szafran nie może mieć więcej niż rok.

Szafran posiada także zastosowanie w lecznictwie. Skutecznie leczy bóle głowy, choroby kładu krążenia i pokarmowego, choroby płuc, a także reumatyzm. Posiada również właściwości odmładzające, antynowotworowe oraz antybakteryjne.

Goździki

Jest to jedna z najstarszych przypraw. Wytwarzana jest z nierozwiniętych pąków drzewa goździkowego. Ich ciemna barwa powstaje podczas suszenia i odymiania.

W kuchni stosuje się je do przyrządzania kompotów, marynat czy wyrobów cukierniczych. Goździki mają też szerokie zastosowanie w lecznictwie. Wytwarza się z nich olej goździkowy, który jest stosowany przy bólach zębów. Stosowany jest również w problemach trawiennych.

Egipt | Świeża kolendra
Egipt | Świeża kolendra (by dasqfamily )

Kurkuma

Kurkuma jest niezwykle popularną przyprawą w kuchni arabskiej. Dodawana jest do potraw mięsnych, sosów czy ryżu. Jest też składnikiem curry.

Kurkuma stosowana jest również w farmaceutyce. Jest ona doskonałym lekiem, który przyśpiesza gojenie ran.

Kminek

Kminek znany był już w starożytnym Egipcie, gdzie stosowano go w celu zniwelowania niestrawności. Obecnie przyprawa używana jest najczęściej do potraw mięsnych oraz do ryżu.

W lecznictwie kminek poprawia trawienie, działa przeciwskurczowo a także bakteriobójczo. Doskonale odświeża oddech.

Kolendra

Jest to jedno z najpopularniejszych ziół nie tylko w kuchni arabskiej, ale i azjatyckiej. Wyglądem przypomina natkę pietruszki, ale w smaku jest bardziej ostra. Podczas gotowania należy ją dodawać na samym końcu ponieważ bardzo szybko traci smak.

Egipt | Goździki
Egipt | Goździki (by mshehan )

Mięta

Mięta – jedna z najstarszych roślin leczniczych świata. W starożytnym Egipcie służyła do balsamowania ciał. Obecnie używana jest zarówno w kuchni jak i w lecznictwie. Dodaje się ją do sałatek, potraw mięsnych czy deserów. Mięta działa też uspokajająco, ma właściwości przeciwbólowe, przeciwwymiotne oraz bakteriobójcze.

Sezam

Sezam – malutkie nasionka, które dodają niesamowitego smaku naszym potrawom.  Z nasion sezamu otrzymuje się olej sezamowy, powstaje z niego także margaryna.

Niewiele osób wie, że sezam ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie: poprawia przemianę materii, a także pracę żołądka, trzustki i śledziony. Jest doskonałym źródłem wapnia. Sezam przez wielu uważany jest za afrodyzjak.

Kardamon

Kardamon należy do rodziny imbirowatych. Jest jedną z najdroższych przypraw świata. Kardamon w starożytnym Egipcie dodawany był do perfum.

Obecnie stosuje się go jako dodatek do kaw i herbat, a także mięs i ryb. Jest też jednym ze składników curry.

Napar z kardamonu poprawia apetyt i zwalcza problemy trawienne.

Egipt | Szafran
Egipt | Szafran (by reivax )

Majeranek

Majeranek jest rośliną roczną lub dwuletnią i pochodzi z basenu Morza Śródziemnego.  Dodawany jest zwykle do dań ciężkostrawnych, ale doskonale też komponuje się jako dodatek do warzyw czy wędlin.

Majeranek działa wiatropędnie, a także doskonale wzmaga trawienie.

Dodaj komentarz ...