Piwo w starożytnym Egipcie

04 maj 2015.

221
com_content.article
(1 raz zagłosowano, średnia ocena 5.00 na 5)
Piwo w starożytnym Egipcie5.00 out of 50 based on 1 voters.


Piwo, to obok wina, jeden z najstarszych napojów alkoholowy na świecie. W starożytnym Egipcie piwo warzone było już ok. 3500 roku  p. n. e. i odgrywało bardzo ważną rolę w życiu jego mieszkańców.

Egipt | Stela z przedstawieniem piwa i innych dóbr składanych w ofierze Ozyrysowi (Okres Średniego Państwa)
Egipt | Stela z przedstawieniem piwa i innych dóbr składanych w ofierze Ozyrysowi (Okres Średniego Państwa) (by jankunst )

Znaczenie piwa dla Egipcjan

Piwo stanowiło, zaraz po chlebie, podstawowy element diety Egipcjan, bez względu na ich wiek czy pozycję społeczną. Świadczyć może o tym fakt, że napój ten posiadał osobny znak hieroglificzny. Egipcjanie spożywali piwo w czasie ceremonii religijnych oraz obchodów świąt państwowych. Piwo składano również bogom w ofierze i wraz z innymi przedmiotami chowano ze zmarłym do grobu. Według wierzeń egipskich skrapianie podłogi domu piwem z czosnkiem odstraszało złe moce i skorpiony.

Proces produkcji piwa w starożytnym Egipcie

Egipskie piwo było wyrabiane głównie w domach z ziaren jęczmienia i pszenicy płaskurki, które poddawano procesowi słodowania. Z uzyskanej mąki i wody wyrabiano ciasto, którego część odstawiano do osobnego naczynia by uległo fermentacji, a z pozostałej części wyrabiano i wypiekano chleb. Następnie taki chleb kruszono, zalewano wodą, ugniatano stopami i wraz z zaczynem z mąki umieszczano na kilka dni w naczyniu fermentacyjnym.

Gotowy napój przesączano przez sito i przelewano do dzbanów. Egipcjanie stosowali w produkcji piwa różnego rodzaju dodatki, które miały polepszać jego smak i wspomagać fermentację. Były to przede wszystkim miód i daktyle, ale wykorzystywano także łubin, odmianę selera oraz korzeń mandragory. Uzyskiwany w ten sposób napój był bardzo gęsty, pożywny i zawierał niewielką ilość alkoholu.

Egipt | Według wierzeń egipskich to Ozyrys nauczył Egipcjan warzenia piwa
Egipt | Według starożytnych wierzeń to Ozyrys podarował Egipcjanom piwo i nauczył ich jak je produkować (by jankunst )

Ciekawostki

  • Według wierzeń egipskich tym, kto nauczył Egipcjan uprawy roli i warzenia piwa był Ozyrys.
  • W starożytnym Egipcie tradycyjnie warzeniem piwa zajmowały się głównie kobiety.
  • Wyroby ze zboża takie jak piwo czy chleb stanowiły zapłatę za pracę.
  • Patronką piwa w starożytnym Egipcie była bogini Tjenenet.
  • Najstarszy, odkryty przez archeologów browar znajduje się w Górnym Egipcie w Hierakonpolis i datowany jest na 3400 – 3500 r. p. n. e.
  • Najstarsze na świecie centrum browarnicze, obejmujące sześć browarów zostało odkryte w Tell el-Farcha, zwanym Wzgórzem Kurczaka. Browary te są o ok. 100 lat młodsze od browaru w Hierakonpolis.
  • Egipcjanie określali swoje piwo mianem zythos (łac. zythum), mocniejsze piwo o większej zawartości alkoholu, przeznaczone było wyłącznie dla mężczyzn i nazywane dizythum, piwo słodzone natomiast nosiło nazwę karmi.
  • Obecnie w Egipcie dostępne są dwie lokalne marki piwa: Stella i Sakkara. Piwo Stella produkowane jest od XIX wieku.

Egipt | Piwo Stella to najstarsza z obecnie produkowanych, lokalnych marek piwa
Egipt | Piwo Stella to najstarsza z obecnie produkowanych, lokalnych marek piwa w Egipcie (by rocrowley )

Dodaj komentarz ...